Home
de Bioakker
Filosofie
Pluktuin
Afrekenen Pluktuin
Boerenmarkt
Groenten
Lezingen
Informatie
Nieuws
Links
Bild: DE PLUKTUINDE PLUKTUIN

DE OOGSTTUIN

Wat is de Oogsttuin?
De Oogsttuin is een biologische akker, gelegen midden in Zutphen. Iedereen kan lid worden van de Bioakker oogsttuin. De tuin voorziet de leden van een groot assortiment aan verse groenten, fruit, kruiden en snijbloemen. De akker, met een oppervlakte van 6000 m², heeft nooit kunstmest of chemische middelen ontvangen. Een prachtig uitgangspunt voor de teelt van biologische groenten.
Waar ligt de Bioakker Oogsttuin?


De Oogsttuin ligt aan de ‘Weg naar Vierakker’, op het terrein van het waterleidingsbedrijf. Voorheen werd de tuin De Pluktuin genoemd maar sinds het afrekensysteem veranderd is heet de tuin Oogsttuin. Het perceel is door de centrale ligging goed te bereiken vanuit alle wijken.


Verandering abonnementensysteem


Om de Oogsttuin voor de toekomst te behouden heb ik met ingang van 1 augustus 2015 een verandering doorgevoerd in het abonnementensysteem. Volgens het huidige systeem was er niet voldoende stimulans om te oogsten. De risico`s waren geheel voor mijn rekening. Daardoor zijn de economische verliezen vanaf het begin tot nu voor mij te groot geworden.

Er zijn veel leden die wel ooit 100 euro gestort hebben maar nauwelijks geoogst hebben, en dus het bedrag niet ‘opmaken’. Tegelijkertijd gaan de investeringen en de werkzaamheden ieder seizoen door. De producten zijn aangeschaft, gepoot - en te vaak ongebruikt doorgeschoten. Een financieel verlies sinds het begin van de Pluktuin van meer dan 10.000 euro.

Andere Pluktuinen hanteren lidmaatschapsprijzen van 200 tot 300 euro per jaar. Ik had verwacht dat mijn systeem – inleggen en oogsten wanneer je wilt, en zo je inleg verbruiken - wel zou werken en dat er velen voor lage prijs zouden gaan oogsten. Dit gebeurde helaas veel te weinig om voor mij nog rendabel te zijn.


Lidmaatschap volgens het nieuwe systeemDaarom voer ik vanaf 1 augustus 2015 een ander systeem in. Per jaar kost het vernieuwde lidmaatschap voortaan 120 euro per volwassene, als vast bedrag. Kinderen in het gezin eten gratis mee. Voor dit bedrag, gemiddeld een tientje per maand, van kan elk lid onbeperkt voor eigen gebruik oogsten.

Met het nieuwe systeem hoeft geen afrekening op de site meer plaats te vinden. Geen inlogcodes en oogstbriefjes meer, dus meer duidelijkheid en meer gemak voor de leden.

Als de laatste inleg ouder is dan twee jaar, dus dateert van vóór 1 augustus 2013, vervallen de oude tegoeden. Als de laatste inleg na die datum valt, blijft je tegoed staan.


Beleven en ervaren


De Oogsttuin is een belevingstuin. Leden kunnen zelf meewerken op de akker. In het nieuwe systeem is er op gericht dat iedereen op zijn tijd zich inzet voor de tuin. Je hebt daar in je eigen verantwoordelijk. Jij bepaalt de tijd en energie. Ik geef regelmatig via de nieuwsbrief aan wat er op de akker gebeuren kan. Als dat moeilijk is of je weet niet hoe je dat kunt aanpakken kun je contact met mij opnemen. Ouderen onder ons zijn altijd welkom en hoeven zich niet bezwaard te voelen de werkzaamheden aan anderen over te laten.
Buiten werken op de akker is ontspannend en geeft voldoening. Dicht bij de aarde, dicht bij de producten die je straks zelf gaat bereiden. De Pluktuin is een plek om te zaaien en te oogsten, maar ook een plek om te zitten, te rusten, te ontmoeten, te genieten.


Hoe word ik lid?


Heel eenvoudig: stuur een mailtje naar jan@bioakker.nl, dan ontvang je alle oogst- en betaalinformatie.

Als lid krijg je regelmatig een mailtje over het pluktuingebeuren.


Bioakker Oogsttuin


De tuin wordt steeds rijker. Rondom de tuin staan prachtige fruitbomen met vruchten. De vijver is kraakhelder en vorige week hebben we er nieuwe waterplanten (o.a. waterlelie) in gezet. De tuin is een waar oogstparadijs en zal voortaan “Bioakker Oogsttuin” heten. Voor 120 euro per jaar, dat is gemiddeld een tientje per maand, kun je van alle faciliteiten genieten: oogsten, meehelpen, relaxen, ontmoeten, cursus volgen en genieten van dit mooie stukje Zutphen.

Ik hoop dat iedereen met deze verandering tevreden is.